Πως να επιλέξουμε την σωστή αλυσίδα για το αλυσοπρίονο

Αλυσίδα για το αλυσοπρίονου

Η επιλογή της σωστής αλυσίδας φαίνεται να είναι σχετικά δύσκολη διαδικασία, αν όμως γνωρίζουμε τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της (βήμα, πάχος οδηγού και μήκος) είναι πραγματικά πολύ εύκολο να βρούμε την κατάλληλη.

1. Το βήμα της αλυσίδας

Το πρώτο και το ποιο σημαντικό στοιχείο, σε περίπτωση λάθους επιλογής μπορεί να προκληθεί ζημία στην καμπάνα ή και στην λάμα του αλυσοπρίονου. Τεχνικά είναι η απόσταση μεταξύ του κέντρου των πρώτων πριτσινιών δύο συνεχόμενων οδηγών, διαιρεμένη δια 2 και μεταφρασμένη σε κλάσματα της ίντσας για μεγαλύτερη ακρίβεια.

Τα 1/4", 3/8" LP, .325", 3/8" ή .404" είναι τα ποιο συνηθισμένα βήματα αλυσίδας στην Ελλάδα, συνήθως αναγράφονται επάνω στην λάμα ή στο εγχειρίδιο του μηχανήματος.

 Το βήμα της αλυσίδας αλυσοπρίονου

Παρακάτω απεικονίζονται αλυσίδες της Oregon με την σειρά χρήσης από τα μικρότερα στα μεγαλύτερα αλυσοπρίονα.

Βήμα αλυσίδων αλυσοπρίονου
1/4" Χρησιμοποιείται σε πολύ μικρά αλυσοπρίονα, πριόνια αέρος, κλαδευτικά κ.λ.π.
3/8" LP Χρησιμοποιείται σε αλυσοπρίονα μικρού κυβισμού και μερικά πριόνια αέρος.
.325" Χρησιμοποιείται σε αλυσοπρίονα μεσαίου κυβισμού οικιακής και εντατικής χρήσης.
3/8" Χρησιμοποιείται σε μεγάλα αλυσοπρίονα επαγγελματικής χρήσης.
.404" Χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλα αλυσοπρίονα επαγγελματικής χρήσης & υλοτομίας.

2. Το πάχος του οδηγού της αλυσίδας

Είναι το κομμάτι της αλυσίδας που μπαίνει μέσα στο αυλάκι της λάμας, σε περίπτωση λάθους η αλυσίδα δεν θα μπαίνει στην λάμα (εάν επιλέξουμε μεγαλύτερο από το κανονικό) ή θα "παίζει" δεξιά-αριστερά με αποτέλεσμα το αλυσοπρίονο να κόβει στραβά και να φαγώνεται μονόπλευρα.
Το .043" (1,1mm), .050" (1,3mm) , .058" (1,5mm) και .063" (1,6mm) είναι τα ποιο συνηθισμένα στην Ελλάδα, συνήθως αναγράφονται επάνω στην λάμα ή στο εγχειρίδιο του μηχανήματος.

Το πάχος του οδηγού της αλυσίδας αλυσοπρίονου

3. Το μήκος της αλυσίδας

Το ποιο εύκολο από τα τρία στοιχεία, μπορείτε απλά να μετρήσετε τους οδηγούς της αλυσίδας και να βρείτε το μήκος της. Οι οδηγοί της αλυσίδας, όπως απεικονίζεται παρακάτω, είναι το κομμάτι της αλυσίδας που μπαίνει μέσα στο αυλάκι της λάμας και μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με το μήκος της λάμας.

Tip. Ο αριθμός των οδηγών συνήθως αναγράφεται επάνω στην λάμα με την μορφή xxDL ή xxE (Παράδειγμα 68DL ή 68Ε = 68 οδηγοί αλυσίδας).

Σημείωση. Πολλοί από τους πελάτες μας τείνουν να μετρούν την αλυσίδα από τα δόντια "θέλω μια αλυσίδα για Husqvarna με 34 δόντια", αυτό εμπειρικά μεταφράζεται σε μία αλυσίδα 68 οδηγών, δεδομένου ότι η σωστή ζεύξη της αλυσίδας απαιτεί κάθε δύο οδηγούς ένα δόντι. Τι γίνεται όμως με το βήμα και το πάχος οδηγού που αναφέραμε παραπάνω;

Οι οδηγοί της αλυσίδας αλυσοπρίονου

Όλα παραπάνω στο G-market.gr

Στην κατηγορία με όλα τα απαραίτητα εργαλεία συντήρησης του αλυσοπρίονου, θα βρείς Kit Τροχίσματος της αλυσίδας στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ένας πλαστικός οδηγός που θα σε βοηθήσει να εντοπίζεις οπτικά όλα τα παραπάνω στοιχεία.

Έχουμε προσαρμόσει την κατηγορία των αλυσίδων ώστε όλα τα παραπάνω να εμφανίζονται ως φίλτρα προϊόντων, οπότε:

  1. Επίλεξε το Βήμα, το Πάχος οδηγού και το Μήκος της αλυσίδας από την πλευρική στήλη ώστε να εμφανίζονται μόνο οι αλυσίδες που είναι συμβατές με την λάμα που φέρει το αλυσοπρίονό σου.
  2. Πρόσθεσε την αλυσίδα που επιθυμείς στο καλάθι αγορών, πατώντας το κουμπί Αγορά.

Βρες την αλυσίδα σου με τρία κλικ >>

Εάν βρήκες ενδιαφέρον τις πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτό το άρθρο ή εντόπισες κάτι που δεν ισχύει, γράψε ένα σχόλιο για να μας βοηθήσεις να συνεχίσουμε την εργασία μας.

Σχόλια

In reply to by Ανώνυμος (not verified)

Καλημέρα και καλή χρονιά επίσης, το άρθρο με τις αναλυτικές οδηγίες για τις λάμες είναι σχεδόν έτοιμο να δημοσιευτεί. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν βασικές οδηγίες στην καρυφή της κατηγορίας των προϊόντων Λάμες Αλυσοπρίονου.

Εάν αντιμετωπίζεις κάποια δυσκολία στην αναζήτηση της σωστής λάμας, ή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας για να σε βοηθήσουμε.

Πολύ καλή εξήγηση. Ευχαριστώ, με βοήθησε πολύ. Αν μπορείτε κάντε και μια ανάλυση για τους διάφορους τρόπους τροχισματος. Με λίμα, με μηχάνημα κτλ να καταλάβουμε ποιο είναι το καλύτερο.

Γράψε νέο σχόλιο

Απλό κείμενο

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Οι γραμμές και οι παράγραφοι κλείνουν αυτόματα.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετατρέπονται αυτόματα σε συνδέσεις.