Πως να επιλέξεις την σωστή αλυσίδα για το αλυσοπρίονο (ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ)

Από ath.galanis - Κυρ, 13/04/2014 - 15:21
Αλυσίδα για το αλυσοπρίονου

Υπάρχουν πολλοί τύποι αλυσίδων αλυσοπρίονου με διάφορες παραλλαγές, αυτό στα μάτια των περισσότερων χειριστών κάνει την επιλογή της σωστής αλυσίδας να φαίνεται ότι είναι μία δύσκολη διαδικασία.

Από τη άλλη πλευρά υπάρχουν αρκετοί έμποροι, που ναι μεν πουλούν αλυσίδες αλλά ενδεχομένως να γνωρίζουν λιγότερα για αυτές, από όσα γνωρίζει ο πελάτης που καλούνται να εξυπηρετήσουν και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, συναντάμε συχνά λάθος συνδυασμό λάμας και αλυσίδας επάνω σε ένα αλυσοπρίονο.

Συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο και θα διαπιστώσεις ότι, χρειάζεται να γνωρίζεις μόλις τρία βασικά χαρακτηριστικά της αλυσίδας σου (βήμα, πάχος οδηγού και μήκος) και είναι πραγματικά πολύ εύκολο να τα εντοπίσεις και να επιλέξεις την κατάλληλη για το αλυσοπρίονό σου.

1. Το βήμα της αλυσίδας

Το βήμα είναι πρώτο και το ποιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζεις για να επιλέξεις την σωστή αλυσίδα για το αλυσοπρίονό σου, σε περίπτωση λάθους επιλογής μπορεί να προκληθεί ζημία στην καμπάνα και στο γρανάζι της λάμας.

Τεχνικά είναι η απόσταση μεταξύ του κέντρου των πρώτων πριτσινιών δύο συνεχόμενων οδηγών, διαιρεμένη δια 2 και μεταφρασμένη σε κλάσματα της ίντσας.

 Το βήμα της αλυσίδας αλυσοπρίονου

Τα 1/4", 3/8" LP, .325", 3/8" και .404" είναι τα ποιο συνηθισμένα βήματα αλυσίδας για τα αλυσοπρίονα που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Το βήμα της αλυσίδας συνήθως αναγράφεται επάνω στην λάμα ή στο εγχειρίδιο του αλυσοπρίονου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΛΑΜΑ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΟΥ | G-market.gr

Παρακάτω απεικονίζονται βασικοί τύποι αλυσίδας ως προς το βήμα τους και μπορείς να διακρίνεις εύκολα με ποια από τις παρακάτω ταιριάζει η δική σου αλυσίδα.

Βήμα αλυσίδων αλυσοπρίονου
1/4" Χρησιμοποιείται σε πολύ μικρά αλυσοπρίονα, πριόνια αέρος, κλαδευτικά κ.λ.π.
3/8" LP Χρησιμοποιείται σε αλυσοπρίονα μικρού κυβισμού και μερικά πριόνια αέρος.
.325" Χρησιμοποιείται σε αλυσοπρίονα μεσαίου κυβισμού οικιακής και εντατικής χρήσης.
3/8" Χρησιμοποιείται σε μεγάλα αλυσοπρίονα επαγγελματικής χρήσης.
.404" Χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλα αλυσοπρίονα επαγγελματικής χρήσης & υλοτομίας.

2. Το πάχος του οδηγού της αλυσίδας

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζεις είναι το πάχος του οδηγού της αλυσίδας, σε περίπτωση λάθους επιλογής η αλυσίδα είτε δεν θα μπαίνει στην λάμα (εάν επιλέξεις μεγαλύτερο από το κανονικό), είτε θα "παίζει" δεξιά-αριστερά με αποτέλεσμα η λάμα σου να φαγώνεται μονόπλευρα και το αλυσοπρίονο να κόβει στραβά (σε περίπτωση που επιλέξεις μικρότερο από το κανονικό).

Ουσιαστικά είναι το πάχος από τα δοντάκια της αλυσίδας που μπαίνουν στο αυλάκι της λάμας και αναγράφεται σε ίντζες ή σε χιλιοστά (ή ακόμη και στις δύο μονάδες μέτρησης ταυτόχρονα).

Το πάχος του οδηγού της αλυσίδας αλυσοπρίονου

Τα .043" (1,1mm), .050" (1,3mm) , .058" (1,5mm) και .063" (1,6mm) είναι τα ποιο συνηθισμένα πάχη οδηγού για τα αλυσοπρίονα που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Το πάχος του οδηγού συνήθως αναγράφεται επάνω στην λάμα ή στο εγχειρίδιο του αλυσοπρίονου.

ΠΑΧΟΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΛΑΜΑΣ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΟΥ | G-market.gr

3. Το μήκος της αλυσίδας

Το μήκος είναι το τρίτο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζεις για την επιλογή της σωστής αλυσίδας για το αλυσοπρίονό σου, σε περίπτωση λάθους επιλογής η αλυσίδα είτε δεν θα "φτάνει" για να εφαρμόσει στην λάμα είτε δεν θα μπορεί να τεντώσει επάνω σε αυτή.

Ουσιαστικά είναι ο αριθμός των οδηγών της αλυσίδας (τα δοντάκια που μπαίνουν μέσα στην λάμα) και έχει άμεση σχέση με το μήκος της λάμας.

Οι οδηγοί της αλυσίδας αλυσοπρίονου

Το μήκος είναι το ποιο εύκολο στοιχείο καθώς μπορείς να το βρεις μετρώντας απλά τους οδηγούς της αλυσίδας σου. Παρ' όλα αυτά, όπως και τα υπόλοιπα στοιχεία, συνήθως αναγράφεται επάνω στην λάμα με την μορφή xxDL ή xxE (Παράδειγμα 72DL ή 72Ε = 72 οδηγοί αλυσίδας).

ΛΑΜΑ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΟΥ ΑΡΙΘΜΟΙ ΟΔΗΓΩΝ ΑΛΥΣΙΔΑΣ | G-market.gr

Προσοχή στα δόντια

Πολλοί χειριστές αλυσοπρίονου (και ιδιαίτερα οι παλαιότεροι) τείνουν να μετρούν το μήκος της αλυσίδας με βάση τα δόντια κοπής, "θέλω μια αλυσίδα για Stihl με 28 δόντια", αυτό εμπειρικά μεταφράζεται σε μία αλυσίδα 56 οδηγών, δεδομένου ότι στην συνηθισμένη ζεύξη της αλυσίδας ένα δόντι κοπής βρίσκεται ανάμεσα από δύο οδηγούς της αλυσίδας.

Αυτή μέτρηση αν και δεν είναι λάθος, υπάρχουν περιπτώσεις κυρίως σε αλυσοπρίονα μικρού κυβισμού, που έχουμε μονό αριθμό οδηγών αλυσίδας (π.χ. 57). Αυτό σημαίνει ότι η αλυσίδας έχει 28 δόντια κοπής (όσα έχει και η αλυσίδα με 56 οδηγούς) και έναν επιπλέον οδηγό.

Συμβαίνει συχνά με τις χαμηλής ποιότητας αλυσίδες

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αλυσίδα "χαλαρώνει" και μπαίνουμε στην διαδικασία να αφαιρέσουμε έναν οδηγό για να μπορέσει να τεντώσει. Αυτό, αν και δεν είναι ορθό γιατί ουσιαστικά αλλάζει η απόσταση μεταξύ των οδηγών (μεταβάλλεται το βήμα της αλυσίδας) και έχει άμεση συνέπεια στην φθορά της καμπάνας και του γραναζιού της λάμας, σημαίνει ότι στην αγορά της καινούργιας αλυσίδας πρέπει να υπολογίσεις και τον οδηγό που αφαιρέθηκε.

Διαπίστωση

Όπως αντιλαμβάνεσαι το να βρούμε την σωστή αλυσίδα δεν είναι και τόσο δύσκολο καθώς όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε υπάρχουν είτε πάνω στην λάμα είτε στο εγχειρίδιο του αλυσοπρίονου.

Χρειάζεσαι νέα αλυσίδα;

Στο G-market.gr εξυπηρετούμε ερασιτέχνες και επαγγελματίες χειριστές αλυσοπρίονου από το 2008.

Έχουμε προσαρμόσει την κατηγορία των αλυσίδων ώστε όλα τα παραπάνω να εμφανίζονται ως φίλτρα προϊόντων, οπότε:

  1. Επίλεξε το Βήμα, το Πάχος οδηγού και το Μήκος της αλυσίδας από την πλευρική στήλη ώστε να εμφανίζονται μόνο οι αλυσίδες που είναι συμβατές με την λάμα που φέρει το αλυσοπρίονό σου.
  2. Πρόσθεσε την αλυσίδα που επιθυμείς στο καλάθι αγορών, πατώντας το κουμπί Αγορά.
ΒΡΕΣ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΟΥ ΜΕ 3 ΚΛΙΚ | G-market.gr

Αν για οποιοδήποτε λόγο δυσκολεύεσαι ακόμη να εντοπίσεις αυτά τα στοιχεία, μπορείς απλά να επικοινωνήσεις μαζί μας.

Σχόλια

ath.galanis

In reply to by Ανώνυμος (not verified)

Καλημέρα και καλή χρονιά επίσης, το άρθρο με τις αναλυτικές οδηγίες για τις λάμες είναι σχεδόν έτοιμο να δημοσιευτεί. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν βασικές οδηγίες στην καρυφή της κατηγορίας των προϊόντων Λάμες Αλυσοπρίονου.

Εάν αντιμετωπίζεις κάποια δυσκολία στην αναζήτηση της σωστής λάμας, ή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας για να σε βοηθήσουμε.

Τετ, 02/01/2019 - 09:59 Permalink
Ανώνυμος (not verified)

Πολύ καλή εξήγηση. Ευχαριστώ, με βοήθησε πολύ. Αν μπορείτε κάντε και μια ανάλυση για τους διάφορους τρόπους τροχισματος. Με λίμα, με μηχάνημα κτλ να καταλάβουμε ποιο είναι το καλύτερο.

Παρ, 12/06/2020 - 22:32 Permalink

Γράψε νέο σχόλιο

Απλό κείμενο

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Οι γραμμές και οι παράγραφοι κλείνουν αυτόματα.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετατρέπονται αυτόματα σε συνδέσεις.